Bastu

 

  •   Full ståhöjd i alla bastu
  •   Levereras som färdiga element
  •   Alla fönster är isolerglas
  •   Dörren är 175 cm hög, godkänt cylinderlås med tre nycklar
  •   Tillverkade i tätvuxen norrfuru
  •   Väggar dubbelspontade, 45×145

 

 

 

Tillbehörspaket
Varje modell har ett tillbehörspaket eller ett inredningspaket, med anpassat innehåll efter modell och storlek.
På varje modell ser Ni vilket tillbehörspaket vi rekommenderat. Givetvis kan Ni köpa det tillbehörspaket som passar Er bäst. De olika tillbehörspaketen hittar Ni här.

Bastukamin
Bastukaminen vi använder heter Kota Luosto VS. VS betyder att det är vattenmantel i kaminen.
Vattenmanteln rymmer 30 liter och är placerad runt kaminen. Så utan att tänka på det värmer
Du även varmvatten när Du värmer bastun. Avtappningskranen är lågt ned, placera hinken under och öppna kranen. Det är ett säkrare alternativ än att ha vattenbehållaren i skorstenen, där man måste hålla hinken på hög höjd. Kaminen är runt till formen och passar utmärkt i våra bastun. Det är väldigt effektiv också. 35 kg sten finns i kaminen. Genom glasluckan kan man se elden som också ger ett vackert sken i bastun. Glasluckan är även praktiskt för man kan hålla jämn eld i kaminen eftersom man ser när man skall lägga in några klabbar.
Innan Ni lyfter in kaminen i bastun så rekommenderar vi att Ni eldar kaminen ca 1 timme så Ni slipper få obehaglig lukt i bastun. Stenarna kommer från Harvia och de skall man tvätta med te.x trädgårdsslangen innan de tas i bruk. De största stenarna skall ligga längst ned och mindre högst upp. Det får inte blir för tätt med stenar för då kommer inte värmen åt att stiga och bastun blir inte varm.

Tak
Taken är tillverkat med vårt binärtak system. Det innebär att det är ett ytter- och ett innertak, med luftspalt i mellan.
Innertaket skärmar av höjden och håller värmen inne. Luftspalten fungerar som isolering. Efter många års erfarenhet så har vi kommit fram till att denna isolering fungerar  bäst i en utebastu, eftersom den håller värmen men suger inte åt sig fukt. Vilket gör att taket kommer åt att torka väldigt fort vilket är viktigt i en bastu.
Vi lägger fast takshingel på taken färdigt på fabriken. Färgen på takshinglet till stugan får man välja från fyra olika färger, färgalternativen hittar du här. Takshinglet vi använder är väldigt vädertåligt och passar utmärkt i våra nordiska klimat.

 

Halvrund timmer Vägg
Väggarna är tillverkade i dubbelspontad norrfuru.
Dimension 45*145. Varför vi använder dubbelspontat?
Dubbelsponten gör väggen väldigt stabil och spontningen blir tätare och håller fukt och kyla ute. Den är helt enkelt bättre än enkelspont men också lite dyrare men det är ju kvalité vi vill ha! Fönster monteras på vägg på fabrik, likaså även foderbrädor och lister.
Se även de täta årsringarna i halvtimret på bilden till höger.

Golv
Ett spontat furugolv kan väljas till alla modeller. Det spontade furugolvet har även reglar under. Isolering kan läggas till detta golv. Golvet behöver lutning för att vattnet skall rinna ut. Golvet i sig har ingen lutning. Lutningen görs redan i grunden. När man placerar ut lecablocken så skall yttersta ringen vara 2 cm högre upp än dem lecastenarna som är i mitten. Då rinner vattnet ut i springan i mitten under kaminen på 6- och 8 kantiga bastun.

Lavar
Lavarna är tillverkade i gran. Ryggstöd i halvrunda stavar. Lavarna kan även fås i olika träsorter te.x
asp, värmebehandlad asp eller al.
Värmebehandlad asp är behandlad med endast värme och ånga, vilket ger träet en mycket bra hållbarhet mot den skiftande fuktigheten som förekommer i en bastu. Inga kemikaliska ämnen används vid behandlingen. Den är även mörkare än asp utan värmebehandling.
Lavar i gran, asp och al bör behandlas med paraffinolja, en gång per år.
Paraffinoljan ingår i behandlingspaketet, som finna att köpa till bastun. Behandlingspaketet har vi tagit fram så att Ni enkelt får alla medel som behövs för att behandla en bastu invändigt.