Bastukåta Royal 14,9

 

megasauna 15 085

  • Åtta kantig
  • Sittplatser för 10 personer på lavarna
  • 3 fönster
  • Tillbehörspaket 3, tillval
  • Omklädningsrum
  • Kota Luosto VS kamin

 

 

Bastukåtan Royal 14,9 är populär bland campingar och hotell eller för en större familjen. Den har ett litet omklädningsrum som man kommer först in i där man kan hänga av sig, sedan finns en glas dörr som leder till själva bastun.
Många inreder omklädningsrummet med stolar och kanske ett litet bord. Då är det mysigt att sitta där efter bastun en stund.

Bastuns dörr har ett godkänt lås med tre nycklar som medföljer. Då kan man låsa efter sig.
Fönster kan även fås med tonade glas, då minskar man insynen i bastun. Bastuns lavar är i gran.

 

TILLVAL TILL BASTUN

  • Isolering till golv (50 mm, styrolit)
  • Invändigt behandlingspaket, innehåller tre olika behandlingsmedel till bastun som skyddar träet på bästa sätt från fukt.
  • Byt ut standard lavarna mot värmebehandlas asp te.x eller något annat träslag
  • Bastutillbehör finns i vår webshop.

 

 

 

 

Fakta om finska bastun från Wikipedia,
Bastubad (saunominen) har en lång tradition i Finland, och ”sauna” (bastu) är det finska språkets största lånord i andra språk. Förr, innan sjukhusen blev vanliga (och även långt efter det) var det i bastun som livet började och slutade. Barnen föddes i bastun, och här tvättades även de döda. Bastun var den renaste platsen i hemmet.

I en finsk bastu för allmänt bruk ligger temperaturen i regel mellan 60 och 100 grader Celsius, då man badar privat oftast mellan 70 och 110 grader. När man kastar vatten på stenarna på värmekällan (”kastar bad”, på finska heittää löylyä) uppstår ånga. Man använder sig även av björkris som binds ihop till en ruska (”bastukvast”, finska vihta). Bastu kvasten ska ligga i blöt en liten stund i varmt vatten innan den används. Man kan även värma den på bastuaggregatets stenar vilket sprider en behaglig doft. Med den varma blötlagda bastu kvasten slår man sig själv eller andra bastubadare. Ruskan kan doppas i varmt vatten ibland så att den inte klibbar fast på kroppen lika lätt. ”Klatschandet” fungerar som massage och stimulerar blodcirkulationen. Vanligen badar man i några omgångar och svalkar sig däremellan ett tag utomhus, eventuellt genom dopp, simtur eller genom att rulla sig i snö.

Enligt finsk tradition plockas den första björkruskan på midsommardagen. Denna tidpunkt var lämplig när bönder hade ledig tid mellan sådd och skörd. Ur kvalitetssynpunkt bör basturuskan dock göras först när löven vuxit färdigt för att hålla längre. Juli–augusti är den bästa perioden för att göra en. Bastu ruskan kan bindas strax innan bastubadandet eller förvaras torkad eller infryst långa tider så att den kan användas vid annan tid på året.

I finsk bastu kan man även använda oljor. Det är populärt att ställa en burk tjära på laven. Även schampo av tjära är populärt efter bastubadandet, tjärschampot botar också torrt hårbotten. Du hittar både bastudofter, tjärschampo och blåbärschampo i vår webshop.