Grillkåta med bastu

 

 

DSC_0110

  •   Full ståhöjd i alla modeller
  •   Levereras som färdiga element
  •   Alla fönster är isolerglas
  •   Dörren är 175 cm hög
  •   Tillverkade i tätvuxen norrfuru
  •   Väggar dubbelspontade 45*145

 

 

 

Vi har två modeller som vi kallar för kombinerade modeller, det innebär att de har en grillkåta och bastu i samma byggnad.
Skillnaden mellan de två modellerna är vägghöjden och fönster storlek.

Tillbehörspaket
Varje modell har ett tillbehörspaket, vars innehåll vi anpassat efter vad som behövs.
Tillbehörspaketet som vi tagit fram för combikåtorna heter Tillbehörspaket 4.
Det innehåller bl.a., skopa och stäva, badhanddukar, badbaljor, bastutermometer, sittunderlägg, kaffepanna, gjutjärnsstekpanna, dynor för bänkar och gardinkappor med upphängning till fönster.

Bastukamin
Bastukaminen vi använder heter Kota Luosto VS. VS betyder att det är vattenmantel i kaminen.
Vattenmanteln rymmer 30 liter och är placerad runt kaminen. Så utan att tänka på det värmer
Du även varmvatten när Du värmer bastun. Avtappningskranen är lågt ned, placera hinken under och öppna kranen. Det är ett säkrare alternativ än att ha vattenbehållaren i skorstenen, där man måste hålla hinken på hög höjd. Kaminen är runt till formen och passar utmärkt i våra bastun. Det är väldigt effektiv också. 35 kg sten finns i kaminen. Genom glasluckan kan man se elden som också ger ett vackert sken i bastun. Glasluckan är även praktiskt för man kan hålla jämn eld i kaminen eftersom man ser när man skall lägga in några klabbar.

Grill och Skorsten
Vi köper in våra kvalitets grillar och skorstenar från Finland från Polar Metalli Oy.
Grillen är placerad i mitten på kåtan och har träbord runt om. Man kan också lyfta av borden och ha dem i knäet när man äter. Borden bör man lacka innan de tas i bruk. Det underlättar rengöringen av dem. Grillen är väldigt mångsidig och enkelt att använda. Den kan användas med grillkol, briketter eller björkved. Skorstenen är teleskopisk, alltså kan man höja och sänka rökkåpan efter behov. Grill och skorsten finns i tre läckra färger. Klicka här för att se färgerna.

Tak
Taken är tillverkat med vårt binärtak system. Det innebär att det är ett ytter- och ett innertak, med luftspalt i mellan.
Innertaket skärmar av höjden och håller värmen inne. Luftspalten fungerar som isolering. Efter många års erfarenhet så har vi kommit fram till att denna isolering fungerar  bäst i en ute bastu, eftersom den håller värmen men suger inte åt sig fukt. Vilket gör att taket kommer åt att torka väldigt fort vilket är viktigt i en bastu. Vårt binärtak system finns på bastusidan i kombinerade modellerna.
Taket på grillkåtans sida är ett enkelt tak.
Vi lägger fast takshingel på taken färdigt på fabriken.

Färgen på takshinglet till stugan får man välja utan pristillägg.

Takshinglet vi använder är väldigt vädertåligt och passar utmärkt i våra nordiska klimat.

 

Halvrund timmer Vägg
Väggarna är tillverkade i dubbelspontad norrfuru.
Dimension 45*145. Varför vi använder dubbelspontat?
Dubbelsponten gör väggen väldigt stabil och spontningen blir tätare och håller fukt och kyla ute. Den är helt enkelt bättre än enkelspont men också lite dyrare men det är ju kvalité vi vill ha! Fönster monteras på vägg på fabrik, likaså även foderbrädor och lister.
Se även de täta årsringarna i halvtimret på bilden till höger.

Golv
Ett spontat furugolv kan väljas till alla modeller. Det spontade furugolvet har även reglar under. Isolering kan läggas till detta golv. Golvet behöver lutning för att vattnet skall rinna ut. Golvet i sig har ingen lutning. Lutningen görs redan i grunden. När man placerar ut lecablocken så skall yttersta ringen vara 2 cm högre upp än dem lecastenarna som är i mitten. Då rinner vattnet ut i springan i mitten under kaminen på 6- och 8 kantiga bastun.

Lavar
Lavarnaär tillverkade i gran. Ryggstöd i halvrunda stavar. Lavarna kan även fås i olika träsorter te.x
asp, värmebehandlad asp eller al.
Värmebehandlad asp är behandlad med endast värme och ånga, vilket ger träet en mycket bra hållbarhet mot den skiftande fuktigheten som förekommer i en bastu. Inga kemikaliska ämnen används vid behandlingen. Den är även mörkare än asp utan värmebehandling.
Lavar i gran, asp och al bör behandlas med paraffinolja, en gång per år.
Paraffinoljan ingår i behandlingspaketet, som finna att köpa till bastun, med invändig behandling