Grill och skorsten

Kvalitets grillar och skorstenar levereras till oss från Finland, Polar Metalli Oy.
Grillen har träbord runt om. Man kan också lyfta av borden och ha dem i knäet när man äter. Grillen är väldigt mångsidig och enkelt att använda. Den kan användas med grillkol, briketter eller björkved. Skorstenen är teleskopisk, alltså kan man höja och sänka rökkåpan efter behov. Grill och skorsten finns i två läckra färger,  antik koppar och svart.

Grillen är tillverkade av elförzinkat stål som strukits med färg som tål hetta vilket ger grillarna en mycket lång livslängd.
Att ha en hållbar och lättskött grill är lyx i vardagen.
Utöver sätten att elda kan du dessutom välja hur du tillreder maten: grilla på vanligt sätt, röka eller flammsteka. Längst ned på sidan hittar du några recept. Du trollar enkelt fram grillade läckerheter för alla smaker.

Runt eldstaden finns avtagbara bord i trä. Man kan också enkelt lyfta av ett bord och ha det i knäet när man äter eller använda som bricka. Träborden bör man lacka innan de tas i bruk. Vi rekommenderar att man behandlar borden innan de tas i bruk. Att te.x lacka borden ger en bra yta som är lätta att hålla ren.
Ett snyggt gnistgaller finns runt eldstaden.

Ask luckan kommer man enkelt åt att tömma.

På vintern kan man te.x  använda torr ved i grillen för att samtidigt värma kåtan och varma sommardagar kan man använda grillkol istället.

Skorstenen är teleskopisk, man kan enkelt höja och sänka den med hjälp av veven.

 

 

Färgalternativen grill och skorsten

 

Grillstorlekar                                           

 

 

Halstra med grill

Smörj halstrets galler med matolja och placera fiskarna på gallret.
Spänn ett justerbart galler av rostfritt stål över fiskarna så att de inte faller ur när du vänder på halstret.

Grillen är en effektiv värmekälla så det går bra att laga mat även på vintern.

Ytterligare om användningen av grillen

Om grillen ryker: kontrollera att klabbarna är torra (inte klabbar med näver eftersom näver ger upphov till rök). Se till att tillförseln av ersättningsluft är tillräcklig, ställ till exempel upp dörren medan du tänder. Börja alltid med en liten mängd klabbar eller kol. När huven värms upp förbättras draget.

 

Flammstekning

Lägg ett par små torra björkklabbar på gallret i grillen. Häll över lite grillkol och lite tändvätska eller tändkuber. Tänd och låt brinna en stund med dragspjället öppet. Lägg aluminiumfolie på grillhalstret så att det når ordentligt över nedre/övre kanten. Fettet droppar längs folien i elden och omgivningen runt grillen hålls ren. När glöden är bra kan du långsamt stänga spjället. På så sätt får du en glöd som varar länge.

Lägg en fiskfilé på folien (skinnsidan mot folien) och fäst fisken med ett galler av rostfritt stål i halstret. Placera halstret som på bilden.

Att avståndet är lagom kan du avgöra genom att placera din hand mellan fiskfilén och glöden. Om det inte bränner, är temperaturen lagom för flamstekning. Smörj fisken med smält smör då och då. Det förhindrar att fisken eventuellt torkar och att det rostfria gallret fastnar i fisken. Om du vill kan du salta filén 2–3 timmar innan du tillreder den. Då behöver du inte tillsätta salt i det smälta smöret.

Om till exempel ena ändan av fisken blir färdig tidigare, går det behändigt att vrida halstret till andra sidan av grillen. Då hamnar andra änden av fisken närmare elden.

Det här är ett säkert sätt för flamstekning eftersom det alltid finns risk för att ett bräde av trä antänds. Fyll på klabbar lite i taget (ett inlägg räcker för att flamsteka en stor fisk).

 

Råd för stekhäll

Hetta upp stekhällen innan du tar den i användning. Olja in stekhällen när den är het tills den är mättad och ytan mörknar. När den är jämnt inoljad överallt kan du sätta till smör eller olja för stekningen.

Tillsätt lite vatten efter användningen, sätt stekhällen över elden och koka upp, rengör med spade och hushållspapper. Torka av. Olja därefter in stekytan lätt med till exempel matolja.

Med en stekhäll kan du trolla fram grilldelikatesser av många slag. Prova till exempel att tillreda färsk ananas i klyftor med honung, zuccini, paprika, rödlök och champinjonhalvor i stekhällen. Smaksätt med en skvätt olja, grädde, lite färskost … Precis efter egen smak. Stekhällen hålls relativt länge het och är behändig för allt från biffar till plättar.

 

Läcker potatissallad med jordgubbar och feta

500 g små färskpotatisar

1 l färska jordgubbar

100 g fetasallad

3 msk olivolja

1 msk smör

1 tsk socker

1 tsk salt

1 tsk chilikrydda

1 dl färska basilikablad

Koka potatisen lagom mjuk. Låt rinna av och svalna. Dela jordgubbarna och häll dem i en skål. Sätt till fetaosten i kuber.

Hetta upp stekhällen. Dela potatisen i halvor och sätt dem i pannan i het olja. Tillsätt smöret och kryddorna. Vänd försiktigt och låt potatisen bli en aning brun. Lägg upp den färdiga potatisen på en tallrik och låt den svalna en stund. Tillsätt basilikabladen i jordgubbarna, häll i potatisen och vänd alltsammans försiktigt. Servera till grillad biff eller korv.